Brody House
© Image Brody House

Brody House

Brody House är en behaglig upplevelse i Budapest. Det är inte ett hostel, inte ett hotell, inte ett hem – men vad är det då? Snarare en blandning av allt. Du går in genom en port till ett vanligt, men pampigt, bostadshus i den centrala delen av Pest. Och, som vanligt i vanliga hus i Budapest, finns det ingen hiss. Man kan välja att bli irriterad och trött, men man kan också välja att se det charmiga och autentiska i det hela. Och kanske en liten portion träning – man behöver verkligen inte gå i trappmaskin på gym. Det där med trappor fixar man lätt i Budapest. Det finns en määängd trappor överallt här. Som t ex till takbaren Tip Top Bar (Kecskeméti utca 3) där du kämpar dig upp en massa våningar innan du flämtande kommer fram till en bar med härlig utsikt och skönt groove av en cool DJ. Och trappan är faktiskt vacker. Och man måste ju inte trampa på fort. Ta det som en utflykt. Ett trappsteg i taget.

Brody House doftar gott. När man kommer upp till receptionen på våning 3 möts man av den där härliga doften av liljor och brasa i salig blandning. Man kan inte sätta fingret på det men det känns bra. Som om man kommit hem. 

Till vänster om receptionen finns tre stora rum som rymmer bar och vardagsrumshäng där man dels blickar ut mot en lummig park, dels mot den tysta innergården – för är det nåt (mer) Budapest är fullt av så är det innergårdar. Takhöjden är enorm vilket innebär att fönstren också är enorma. Brody House har säkerligen rymt de som hade det mycket bra ställt när det begav sig. Och nu får vi glädjen att njuta av takhöjd, spröjs, gamla fönster, vacker utsikt och knarrande parkettgolv.

Brody House har renoverats varsamt och kärleksfullt med en rejäl portion konst, glädje och uppfinningsrikedom. Det är avslappnat och avskalat samtidigt som det är överdådigt och fullt med konst och design. Inget rum är det andra likt. Många hotell har anammat det här sättet att dekorera sina hotellrum numera, men på Brody House har man tagit ett steg till – nämligen recycling. Man har använt sig av brädbitar, marmorbitar, byggt soffor av träpallar och gjort lampor av stolar och skrivbordslampor, använt gamla vinflaskor som lampor, dörrar som headboards till sängarna etc. listan kan göras lång. Recycling när den är som bäst, känns fräsch och cool och väldigt tillgänglig och tillmötesgående. 

Sängarna är sköna, sänglinnet och handdukarna är som på vilket top of the line hotell som helst. Där har man inte valt att använda återvinning – det här är nytt och fräscht. 

I Ungerska hus har man ofta så kallade loftgångar till husens lägenheter. Skillnaden är att, för våra ögon i alla fall, det är himla vackert med tvätt som hänger på tork, prunkande blommor och grannar som sitter och småpratar utanför sina dörrar. Så fungerar det ju inte här hemma. På Brody House har man valt att glasa in de här ”loftgångarna” – och glasen man har använt är gamla glasfönster så det ser vansinnigt charmigt ut.

Brody House får 4 stjärnor av 5 möjliga. Den sista stjärnan hade man fått om man tydligare informerat, på plats, om Brody House’s andra ställen och om de evenemang man anordnar; som exempelvis konserter, boksigneringar, konstutställningar etc. Det här får man, bör man, ta reda på innan man flyger till Budapest för att bo på Brody House. Man vill ju inte missa nåt.

Text: Nina Järpestam

Adress: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 10

Boka Brody House


© Image Brody House

© Image Brody House

© Image Brody House

© Image Brody House

© Image Brody House

© Image Brody House

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.