Chamonix

Klassiska Chamonix

Även om det finns många fantastiskt vackra ställen att välja mellan i alperna, kan bara en erbjuda det mesta av allt jag vill ha i en skidort; Chamonix.

Förutom att Chamonix är omgiven av några av Europas mest majestätiska bergstoppar, med Mont Blanc som självklar kronjuvel, har denna klassiska alpina destination allt du behöver för en lyckad skidsemester; ett rejält utbud med nedfarter och off pist-områden, gott om hotell att välja mellan, många schyssta barer och krogar – både i dalen och backen, bra shopping och kanske bäst av allt, det ultimata läget.

Komma dit

Jämfört med många andra orter i franska, österrikiska, italienska eller schweiziska alperna, ställen där du oftast måste räkna med flera tråkiga timmar längs smala alpvägar i en packad buss eller på ett segt tåg, innan du till slut når destinationen, tar det bara en ynka timme att komma fram till Chamonix från GVA, Genèves internationella flygplats. Och det finns gott om rimligt prissatta shuttle-bolag som tar dig från flygplatsen direkt till ditt hotell.

Chamonix

Vart man åker

Jag rekommenderar minst ett par dagar i skidområdet Brévent-Flégère som har söderläge och är en del av dalen med både underbar natur och ett brett utbud av backar. Här finns dessutom gott om både fika- och lunchställen att välja mellan.

En lite längre bussresa tar dig till Grands Montets-systemet där vädret oftast är bättre tack vare att det ligger på en högre höjd än dom andra områdena.

Chamonix

Äta i backen

Det finns gott om restauranger, snackbars och fik att välja mellan längs backarna i Chamonix. Den rustika restaurangen Bergerie de Plan-Praz i området La Brévent, är nog så nära du kan komma “fine dining”med pjäxor på fötterna. Väl värt en lunch. För även om det är något dyrt, är maten fantastiskt god och servicen håller en klassisk fransk bisto-stil. Beställ gärna bord i förväg för den här krogen är väldigt populär.

Chamonix
ChamonixChamonix Chamonix

Aiguille du Midi

För att få en spektakulär utsikt över Mont Blanc och omgivande bergstoppar, ta Europas högsta linbana till Aiguille du Midi. På 3 777m erbjuder Aiguille du Midi en fenomenal 360° utsikt över flera av dom högsta franska, schweiziska och italienska alptopparna. Här finns dessutom möjlighet för de riktigt modiga att gå på ett glasgolv med fritt fall på hissnande 1000 meter.

Vissa liftkort inkluderar Aiguille du Midi som en del av paketet. Kom dit tidigt eftersom detta är ett av Chamonixs mest välbesökta attraktioner.

Chamonix

Camonix

Var du ska bo

Jag valde att bo under veckan i Chamonix på populära Hôtel Le Refuge des Aiglons, ett perfekt beläget medelstort sport- och spahotell med alla bekvämligheter och faciliteter du behöver för att koppla av och njuta efter en dag i backarna. Hotellets lounge-område, som angränsar till både baren, en stor uteplats där en jacuzzi och pool väntar, är verkligen supermysig. Allra bäst var att sitta vid den öppna spisen och bara koppla av.

Boka Hotel Le Refuge des Aiglons

Chamonix

Hotellet är familjevänligt och ligger tvärs över gatan från Chamonix Sud, navet där alla bussar avgår ifrån till dalens alla liftsystem. I källaren finns en välsorterad uthyrningsshop för dom som vill hyra utrusningen på plats. Mycket praktiskt.

Hôtel Le Refuge des Aiglons erbjuder en riktigt generös frukostbuffé i restaurangen, som på kvällen serverar vällagade franska och internationella rätter.

ChamonixChamonix

Under min vistelse testade jag vegetariska Le Wrap Végétal, Risotto truffe, Poke Bowl de Gambas och goda efterrätten, Tarte fine aux pommes. Allt var vackert presenterade och välsmakande.

Chamonix

Jag bodde i ett normalstort hörnrum med en bred och solig balkong. Sängen var bekväm och även om jag inte är jätteförtjust i heltäckningsmattor, var den i mitt rum ren och fräsch. Det var praktiskt med ett arbetsbord i rummet och det fanns gott om läslampor och USB-uttag vid sängborden. Lite överraskande fanns av någon anledning ingen taklampa i rummet, vilket gjorde det ganska mörkt så fort dagsljuset försvann. Mest av allt uppskattade jag nog att jag kunde ta ett långt bad innan det var sängdags.

Hotellets personal förtjänar ett särskilt omnämnande eftersom de alla var så vänliga och hjälpsamma. I synnerhet den långa killen i baren som var en fena på schyssta cocktails.

Chamonix

Shop until you drop!

Rue Doc Paccard är Chamonix paradgata och populära shoppingstråk. Här hittar du flera butiker som säljer välkända varumärken, inklusive Mammut, Patagonia, Peak Performance och Moncler. Det är också här som flera av Chamonix mest kända restauranger och barer finns. De flesta sidogator i byn kantas av mindre kläd- och sportbutiker, kaféer och enklare restauranger.

Chamonix

Närmare tågstationen finns klassiska Chamber Neuf, som märkligt nog fortfarande drar fulla hus, trots att entusiasmen hos After Ski-bandet går på lågvarv. Men ett besök här är ändå nästintill obligatoriskt.

Idag tillhör Chamonix ett av alpvärldens stora skidorter. Hit resor folk från hela världen och beläggningen är hög oavsett årstid. Det är ganska mycket folk i backarna och ner i byn – men inte störande mycket. I alla fall inte under min vistelse. Ibland blir det lite tjockt i liftkön, men det var aldrig trångt i backarna.

I takt med att byn vuxit, har också lite av mysfaktorn försvunnit. Men med det stora utbudet av hotell, restauranger, alla skidsystem och framförallt den enkla logistiken att ta sig dit och hem, gör Chamonix ändå till ett av världens allra bästa skiddestinationer.

Chamoix Chamonix ChamonixChamonix ChamonixChamonix ChamonixChamonix Chamonix chamonixChamonix
© Images Hotell Addict

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.