Hotel Esplanade

Hotel Esplanade

Efter att ha varit gäst på flera av dom allra största och några av Stockholms allra “finaste” hotell, har jag nu även bott ett par nätter på anrika Hotell Esplanade på Strandvägen 7a i Östermalm. Jugendfastigheten som hyser hotellet ligger i en hästskoformad innergård, ritades av den då ledande arkitektfirman Hagström & Ekman och stod klart 1910.

Av Stockholms cirka 120 hotell, föll valet på just Hotell Esplanade tack vare alla goda omdömen från tidigare gäster som i dom allra flesta recensionerna uttryckte sig positivt om hotellets läge, den charmiga, antika inredningen och att de fått ett trevligt bemötande av personalen.

Så fort man kliver in i receptionen på Hotell Esplanade förflyttas man till en svunnen tid. Många av originalmöblerna från när hotellet hette Grand Pensionat Dehn (fram till 1954) finns ännu kvar. På den tiden fick man bara bo på pensionatet genom rekommendationer och många av gästerna bodde där under långa perioder och rummen kostade bara några kronor per natt.

I kvarteret intill Hotell Esplanade ligger legendariska inredningsaffären Svenskt Tenn, vilket syns här och var, framförallt i hotellets allmänna utrymmen. För trots den välskötta, antika inredningen är dagens version av Hotell Esplanade smakfullt moderniserad för att möta nutidens förväntningar och krav. Vi saknade ingenting i vårt rum (nr 8): en skön säng, fräscht badrum, skrivbord, gott om förvarning och en snabb och stabil uppkoppling till Internet.

Den lite nötta parketten knarrar svagt under mina skor när jag kliver in på den ombonade gästsalongen på andra våningen. Ett par sittgrupper och öronlappsfåtöljer gör rummet till en perfekt oas att fika eller jobba i efter frukosten – eller när man varit ute på stan en stund. En eftermiddag njöt vi av ett glas vin i solen med vy över Nybroviken från salongens breda balkong.

Trappa

Intill gästsalongen finns den runda, rödklädda trappan som leder till och från en elliptiskt formad reception där också entrén och ingången till flera matsalar finns. I den bortersta av hotellets pampiga salarna dukades en stor frukostbuffé fram varje morgon där färskt bröd, ostar, gravad lax, äggröra, croissanter och mycket annat gott lockade.

Jag talade med flera av vår medgäster och vi är tydligen många som fastnat för pärlan Hotell Esplanade. Förmodligen tack vare kombinationen av att hotellet erbjuder en alldeles unik gästupplevelse; ett boende mitt i en museal miljö, ett personligt och vänligt bemötande, och ett superbt läge vid Nybroviken – ett av innerstadens allra vackraste platser med fin promenadstråk och närhet till skärgårdsbåtarna.

Det är enkelt att känna sig hemmastadd på Hotell Esplanade, vilket också gör det lätt att njuta av vistelsen – och längta tillbaka.

Text & foto: Joakim Lloyd Raboff / Raboffphotography.com

Rum
Frukost
Nybroviken
Planera semester

Reseplanerare

Här har du allt samlat på ett ställe så att du kan planera din semester lättare.  Boka hotell, vandrarhem, boka flyg, hyrbil, husbil, byt semesterbostad, passa en hund, bästa sightseeing turerna  och mycket mer.

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.