Varför har hotellmiljöerna – lobbyer, barer, korridorer och rum med utsikt – en sådan stark suggestionskraft? Det frågar sig Kristian Petri i sin nya essäfilm HOTELLET som rör sig från världens äldsta hotell i Japan (Petri tycker att det är en besvikelse) till Marcel Prousts favorithotell Grand Hotel Cabourg. Petri talar även med människor om vad hotell har betytt i deras liv.
Historiska och litterära referenser blandas med Petris egna betraktelser och intervjuer med kända personer.

Bland andra möter han Lars Norén som växte upp på det nu nedlagda hotellet på Bygatan 3 i Genarp, och Björn Andrésen, som på det glamorösa Hotel Daniele spelade pojken Tadzio i Luchino Viscontis Döden i Venedig och Stellan Skarsgård om sin relation till det legendariska Chateau Marmont Hotel i Los Angeles.

Det här är en rätt så behaglig hotellvistelse som Kristian Petri gestaltar. Musiken lindar fint in den där känslan av melankoli som ett hotellrum lätt kan framkalla. Hotellet är som vi vet ett annorlunda tillfälligt hem. Det kan fungera som tillflyktsort, återvändsgränd, slott, mardröm, paradis, ångestladdad semester, ett skapande rum…

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.