Icon Siam

IconSiam

Bangkok är kontrasterna stad och ingen annanstans blir det så tydligt som när man besöker en shopping mall samtidigt som ett enkelt vardagsliv pågår i någon Soi (gränd) bredvid.
Igår var jag på ICONSIAM, det senaste tillskottet på shopping himmelen i Bangkok och det är enormt och lyxigt. Hela bottenvåningen är väldigt smakfylld gjord med  över 400 matstånd & restauranger med mat från hela Thailand.

Men billigt är det inte, hittade min favorit frukt för 200 baht = 62 kr!!

Man kan ju undra vilka thailändare som har råd att shoppa här för fullt var det, men det är faktiskt så att en fjärdedel av befolkningen, ca 17 milj, thailändare tillhör en övre medelklass.

Det är ju förstås positivt att många har fått det så mycket bättre men på lång sikt så är all den här shoppingen enormt negativ för miljön. Modeindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad. Tillverkningen av ett kilo tyg skapar i snitt 23 kilo växthusgaser.

Ta bara produktionen av bomull som involverar 2, 700 liter vatten för att producera en t-shirt. Sen läser jag att kläder för ett värde av $500 billion försvinner som avfall. En gigantisk summa och vad tar allt det här avfallet vägen?

Jag gillar att shoppa så jag är inte mycket bättre än många andra men just nu har jag åkt iväg med bara en resväska och det är inte tal om att konsumera något på länge. Känns riktigt skönt. Att samla på upplevelser är så mycket bättre än kläder och prylar.

Boka hotell i Bangkok

Icon Siam

En sån här stol vill jag ha hemma!

Icon Siam Icon Siam

200 baht – så dyrt!

Icon Siam

Gick igång på alla pampiga taklampor.

Icon Siam Icon Siam Icon Siam

Så många butiker men inte enda bokaffär, hur kan det komma sig?

Icon Siam

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.