Nantes

Trevliga kulturstaden Nantes är en bra start för din resa till Loire-dalen

Nantes är huvudstaden i Pays de la Loire-regionen i västra Frankrike vid floden Loire, cirka 50 kilometer från Atlanten.

Nantes är kanske mest känd för sin storslagna arkitektur, inte minst för slottet Château des Ducs de Bretagne och den magnifika katedralen Saint-Pierre-et-Saint-Paul.

Men staden är också en kulturellt blomstrande destination med ett brett utbud av konstgallerier, museer och utomhusinstallationer. “Les Nuits de l’Erdre”, den årliga musikfestivalen där både franska artister och världsstjärnor uppträder, lockar besökare från hela Europa.

Mat & Vin

Tack vare Nantes närhet till Atlanten finns det gott om små mysiga krogar som serverar färsk fisk och skaldjur. Här kan du njuta av vällagade rätter som Moules Marinières (musslor tillagade i vitt vin och örter), ostron, fiskgrytor och grillad fisk.

Precis som i resten av Frankrike är crêpes och galettes populära i Nantes. Crêpes är tunna pannkakor som kan fyllas med söta ingredienser som Nutella eller socker, medan galettes är gjorda av bovetemjöl och vanligtvis fylls med ost, ägg, skinka eller grönsaker.

Nantes är också känd för sin Muscadet-vin, som tillverkas av druvsorten Melon de Bourgogne. Detta torra vita vin är perfekt att njuta av tillsammans med fisk och skaldjur.

Beurre Blanc är en klassisk sås från Nantes-regionen. Den görs med smör, vitt vin, vinäger och schalottenlök. Såsen är en populär följeslagare till fisk och skaldjur.

Gateau Nantais är en traditionell kaka från Nantes. Den är gjord med mandel och rom, och har en kompakt konsistens. Kakan är vanligtvis täckt med ett lager av söt glasyr.

Slavhandelsmuséet

Nantes var faktiskt en av Frankrikes största slavhandelsstäder och du kan lära dig mer om denna mörka historia genom att besöka Memorial de l’Abolition de l’Esclavage.

Île de Nantes

Ett besök till Île de Nantes är ett måste. Här har man omvandlat stadens gamla industri- och hamnområde till en modern och kreativ stadsdel med konstgallerier, restauranger och innovativa arkitektoniska projekt som t ex populära Les Machines de l’île med den berömda elefanten.

Nantes är en perfekt destination för 2-3 dagars besök,. Förutom det stora kulturutbudet, kan du också åka på längre flodkryssningar, kortare båtturer och ta långa promenader längs flodbanken. Det är också härifrån som du når Loire-dalen via tåg som går till bland annat staden Tours.

Hotelltips Nantes

Oceania l’Hôtel de France Nantes

Okko Hotel

Okko Hotels Nantes Château

Sozo Hotel

Sozo Hotel – 19th Century Chapel turned Hotel

Slott

Torn

Bageri

Vin

Skylt

elefant

Staty

Bok

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.