Bangkok
© Foto Joakim Lloyd Raboff, Hotell Addict

Mandarin Oriental Bangkok

När den helt vitklädda servitören frågar med ett lite försynt leende om jag vill ha ett glas Chardonnay, är det som om han läst mina tankar. Det skulle visa sig att just tankeläsning förekommer rätt ofta här.

Vinet anlände på en träbricka fylld med tilltugg några minuter senare och presenteras för mig medan jag ligger oförskämt bekvämt under en stor creme-färgad parasoll på en bred solbädd.

Guldmosaiken från poolens botten gnistrade läckert i eftermiddagssolen och någonstans bland trädgårdens svajande palmer kom fågelkvitter. På avstånd hördes båtarna som trafikerar mäktiga Chao Phraya.

Jag befann mig på “The Grande Dame”, hotellet som under många år placerat sig på listan över världens bästa, The Bangkok Oriental.

Thailand har förmodligen fler lyxiga hotell än något annat land i världen. I alla fall om man definierar lyx utifrån parametrar som komfort, personlig service, god mat och prisvärdhet. Landet kan skryta med hundratals lyxhotell och resorts från Chiang Mai i norr till Koh Lanta i söder.

Bara i Bangkok finns ett trettiotal femstjärniga hotell som kan mäta sig med dom allra mest påkostade i städer som New York, Paris, London, Rom och Los Angeles. Förutom att man generellt får betydligt bättre service, godare mat och mer bekvämlighet på thailändska hotell, kostar övernattningen ofta mindre än en fjärdedel av man får betala i andra metropoler.

Trots årtionden med politiska kriser, militärkupper, naturkatastrofer och intensiv konkurrens om gäster till huvudstaden, lyser landets äldsta lyxhotell fortfarande starkast på stjärnhimmeln. Nu beror inte detta bara på att gammal är äldst utan därför att man på Oriental har förstått sedan länge att lyx inte bara handlar om rummens inredning, rätternas presentation eller hur många olika sorters färskpressad juice som finns på frukostbuffén.

Det krävs något mer för att behålla tronen under så många år. Något som inte kan mätas eller vägas på annat sätt än genom ett världskänt gott rykte och mängden nöjda och återkommande gäster. Det som gör Oriental så speciell och eftertraktad är den unika atmosfär som finns där.

Även som förstagångsbesökare bemöts man som en familjär stamgäst och den legendariskt höga trivselfaktorn hotellet skapat under mer än 135 år, är som en len och berusande cocktail för själen.

Boka Oriental Hotel

Oriental Bangkok© Foto Joakim Lloyd Raboff, Hotell Addict

Som stamgäst, mitt senaste besök var den femte i ordningen, känns det verkligen som att komma till ett andra hem. Från välkomnandet, där jag eskorterades genom den pampiga entrén och ända till det är dags för avsked vid utcheckningen fick jag återigen uppleva hur personalen balanserade perfekt mellan att vara ytterst proffsiga – samtidigt som de är genuint och otvunget vänliga.

Det är lätt att förstå att dom anställda på Oriental trivs alldeles förträffligt bra på sin arbetsplats och flera av dem jag talat med under mina besök har jobbat där i mer än 25 år. Hotellets förra general manager, den i hotellbranschen välkände Kurt Wachtveitl, var där i mer än 42 år!

Oriental Hotel
© Foto Charlotte Raboff, Hotell Addict

Oriental ligger i mysiga Bang Rak-distriktet, ett av Bangkoks äldsta områden som ligger invid floden Chao Phraya och granngårds med gamla tullhuset, Custom House. Hotellet finns på lagom gångavstånd till BTS Skytrain-stationen Taksin Bridge, om man inte vill åka dit med Orientals vackra träfärja. Med Skytrain tar du dig lätt och bekvämt (luftkonditionerat) vidare inåt staden till andra områden som t ex, Siam och Sukhumvit.

Men du behöver egentligen aldrig lämna Oriental. Förutom hotellets åtta restauranger och flera barer – inklusive den tidlösa cocktail-loungen, Bamboo Bar, finns flera butiker, skönhetssalonger, ekiperingssalonger, caféer och andra aktiviteter att ägna sig åt här.

Breakfast© Foto Joakim Lloyd Raboff, Hotell Addict

På andra sidan floden väntar en tennisbana, löpspår, ett stort gym och ett vackert spa. Längs ner mot floden finns Italien och Medelhavsinspirerade restaurangen Ciao och klassiska Riverside Terrace som serverar både internationella rätter och lokala specialiteter. Det är också här du kan avnjuta ett i mitt tycke världens mest påkostade och vackert presenterade frukostbufféer där maten, utsikten, och den personliga servicen skapar en unik atmosfär som få – om ens något – hotell jag besökt kommer i närheten av.

Så nästa gång du skall resa till Thailand, stanna ett par dagar i Bangkok och bjud dig själv på en vistelse du sällan kommer att glömma, Bangkoks gamla dam, The Oriental.

OrientalChampagne© Foto Charlotte Raboff, Hotell Addict

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.