The Siam
© Foto Charlotte Raboff, Hotell Addict

The Siam

Trots att jag har provat femstjärniga hotell på vackra paradisöar, bott i magnifika villor med egen pool och checkat in på flera av Thailands allra lyxigaste hotell, tycker jag ändå att det är svårt att beskriva The Siam utan att gå överstyr och låta superlativen helt rinner över glädjebägaren.

Men det står nu helt klart för mig att om man vill uppleva det allra bästa som Bangkok har att erbjuda just nu när det gäller hotell med fenomenal service, ljuvligt vacker inredning och avspänd men luxuös atmosfär, är det till The Siam man skall bege sig.

Hotellet öppnade sommaren 2012 och ligger lite avskilt uppför floden Chao Phraya en bit från Victory Monument i Bangkok-distriktet Dusit.

Redan vid entrén blir man på det klara med att här väntar något exceptionellt och jag hinner bara ta några kliv in i den något dunkelt belysta lobbyn förrän jag möts av hotellets mäktiga arkitektur och omsorgsfullt komponerade inredning.

Vackert välvda valv, takkupoler och långsmala gångar leder bort från receptionen till en stor atriumgård där långa, prunkande palmer sträcker sig högt upp mot taket från en bassängstor, spegelblank damm.

Var jag än vänder blicken finns en härlig blandning av vackra antikviteter, skulpturer och kuriosa konstföremål. Utplacerade på väggarna hänger stora, inramade affischer med färgrika motiv från framförallt 1900-talets första decennier.

The Siam

Dekoren på The Siam är genomgående svartvit och fullkomligt hyllar Art Deco-epokens symmetriska former och upprepande mönster på ett ytterst smakfullt vis.

Att vandra omkring på The Siam är som att befinna sig i ett lyxigt inredningsmagasin där absolut inget lämnats åt slumpen. Hotellets atmosfär är en märklig men samtidigt oemotståndlig blandning av museum, galleri och privat hem.  

Trots att hotellet är relativt stort och skulle lätt kunna rymma ett par hundra gästrum, är detta faktiskt en av huvudstadens minsta boutiquehotell med “bara” 38 sviter. Och det är också just detta som gör The Siam så oerhört trivsam.

För det är dom stora ytorna i rummen och i dom allmänna utrymmen som skapar rymd och lämnar plats för dig att njuta av inredningen utan att varken skymma vyerna eller ta överdriven plats.

The Siam är signerad Bill Bensley – som leder ett av världens mest ansedda designstudios som nischat sig på konceptuella teman där arkitektur, inredning och landskap integreras harmoniskt.

Hotellets ägare, familjen Sukosol med den i Thailand välkända musikern och skådespelaren Krissada Sukosol Clapp som hotellets kreativa ledare, har samarbetat intimt med Bill Bensley och hans team för att skapa The Siam.

Här finns nu Krissadas stora, privatsamling med antika film- och stillbildskameror, gamla biografstolar och andra prylar med vacker patina.

The Siam poolThe Siam är indelad i flera separata hus, varav huvudbyggnaden hyser dom flesta sviterna, receptionen, en liten antikvitetsbutik, ett kafé som bl a serverar kaffe gjort på böner som filtrerats genom en elefants tarmssystem(!), ett sittrum med bibliotek, filmrum och ett av dom allra mest genomtänkta hotellgym jag någonsin tränat i.

Här kan du välja mellan flera moderna gymmaskiner för cardio- och styrketräning, lösa vikter, en liten boxningsring med sparksäck och en päronboll. Yoga, Tai Chi och Muay Thai finns också som aktiviteter i gymet och du kan också anlita en personlig tränare.

Sviterna på The Siam är mellan 80 och 100 kvadratmeter stora och ligger på båda sidorna av huvudbyggnadens atriumgård.

Här väntar stora, sköna sängar och bekväma möbler för att läsa, titta på någon av rummets två teveskärmar eller bara koppla av i en av länsfåtöljerna nedanför sängen eller soffan i svitens första rum.

I det ljusa, fräscha badrummet finns både dusch och badkar som flankeras av två stora sminkbord med var sitt handfat.

The Siam är något så ovanligt som ett resort mitt i stimmiga, kaotiska Bangkok. En oas vid floden som för tankarna till en retreat du annars bara hittar i norra delen av landet.

En bit bort från gymet och en trappa ner, ligger hotellets spa och en hålsalong. Ner mot floden i en lummig trädgård finns hotellets 130 kvadratmeter stora villor med privat pool och egen takterass.

Ännu längre ner mot floden, ligger The Siams två restauranger, en vacker, långsmal bassäng, poolbar, parasoller och solsängar. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot den livliga Chao Phraya River.

Ovanför floden, på ett stort trädäck väntar en lounge som framåt kvällen, när det svalnat lite, är ett underbart ställe att inta drinken före middagen eller kaffe med avec efteråt.

Däcket mynnar ut i en privat pir där hotellets träbåt kör gästerna mellan The Siam och Taksin Bridge – nära både en Skytrain/BTS-station och Silom Road.

The Siam

Måltiderna äter man gärna i någon av restaurangerna som båda håller hög standard. Välj mellan thailändska Chon Thai, där frukost serveras föredömligt länge mellan 8-12, och mer västerländskt inriktade Deco Bar & Bistro med flera klassiska bistrorätter att välja mellan.

I Chon Thai kan man dessutom förkovra sig i en matlagningskurs som börjar tidigt med att besöka en lokal marknad för att inhandla maten man sedan lagar.

Det är inte svårt att rekommendera The Siam. Tvärtom. Det enda svåra är att behöva lämna hotellet som jag tycker är ett av Sydostasiens allra bästa.

Det är här du skall bo när du vill kosta på dig några dagar där välmående och njutning står överst på önskelistan. På The Siam får verkligen alla sinnen något att njuta av, minnas och längta tillbaka till.

Boka The Siam

The SiamThe Siam The Siam
© Alla foton Charlotte Raboff, Hotell Addict

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.