Bodrum© Image Hotell Addict

All Inclusive på Voyage Bodrum

Märkligt nog har jag faktiskt aldrig varit gäst på ett hotell eller resort med ett all inclusive-koncept. Så när möjligheten att under 5 nätter testa det i pittoreska badorten Bodrum i Turkiet, nappade jag direkt!

Kritvita Voyage Bodrum är ett medelstort hotell som ligger längs en av vikarna mittemot marinan i vackra kuststaden Bodrum. Det är först när man sitter i den lilla taxibåten och tuffat iväg en bit från bryggan som man ser att Voyage faktiskt är ganska stort. Inne i hotellet känns det nästan tvärtom. För trots att det är flera våningar mellan t ex receptionen och dom olika barerna och restaurangerna, är gångarna och terasserna för att ta sig runt hotellet planerade och smakfullt utsmyckade på ett sätt så att man som gäst uppfattar det som om man är på ett betydligt mindre hotell. Man har lyckas väldigt bra med den illusionen.


Förutom vid poolområdet och längs med “stranden” – där en liten skog av parasoller och solbäddar väntar på gästerna – finns det gott om soffgrupper och platser att koppla av på utspridda lite varstans på hotellet.

Bodrum
© Image Hotell Addict

Det är egentligen först i den stora matsalen som det blir tydligt att Voyage Bodrum är rätt stort. Det var inte på något vis fullt under måltiderna jag åt där, men genom salens storlek förstod jag att det under högsäsongen nog skulle kunna bli rätt så stimmigt och stökigt.

Det är ganska märkligt det här med all-inclusive. Bortsett från massage, utflykter och besök hos frissan ingår precis allt i rumspriset på Voyage Bodrum. Det var alltså bara att äta allt vad ville ha och beställa så mycket vin, öl och cocktails jag önskade. Måltiderna åts antigen i stora matsalen, i a la carte-restaurangen eller i snackbaren som båda låg nere vid stranden. Upp till fyra måltider om dagen ingick i paketet. Fast jag vet inte alls hur dom kunde ha koll på om man smög in en femte eller sjätte. Å andra förstår jag inte heller hur jag skulle kunna smälla i mig mer mat än vad jag klarade under dagens tre normala måltider.

I matsalen väntade en gigantisk buffet, oavsett om det var frukost, lunch, middag eller midnattsbuffén som dukades fram. Utbudet var nästan ofattbart stort och innehöll dussintals med spännande varma och kalla turkiska rätter och lite mindre spännande men väl så goda internationella alternativ, typ pasta, pizza, biff och fisk. Under frukost fanns till och med ett särkilt bord helt dedicerad turkiska oliver med ett tiotal inlagda varianter placerade i stora, färgglada skålar.

Bodrum

© Image Hotell Addict

Från den lite mer intima a la cart-krogen, där det ingick en måltid i mitt paket, valdes rätterna från en förhållandevis kort lista. Och även om maten kanske inte bjöd på några sensationella smakupplevelser, var servicen bra och rätterna  både vackert presenterade och vällagade.

Voyage Bodrum har ett fantastiskt läge. Även om det var ännu lite för tidigt på säsongen för att bada i Medelhavet under mitt besök (slutet av april), var temperaturen i den stora poolen helt perfekt för att svalka av sig efter en stund i den varma vårsolen.

Nere vid stranden, nära bryggan där man tar en liten båt in till Bodrum Marina och gamla stan, finns Fruity, dagtid hotellets populäraste bar och där det serverades både fruktsallad och glass i stora lass. Låg man tillräckligt länge under en av parasollerna nere vid havet, hände det att jag blev serverad en generös skål med glass direkt vid solstolen av någon av dom vitklädda killarna som serverade i strandträdgården.

Voyage Bodrum
© Image Hotell Addict

Personalen på Voyage Bodrum förtjänar verkligen ett särskilt omnämnande. Alla jag talade med var proffsiga och hade samtidigt lätt att bjuda på sig själva. Medan en del var helt nya för säsongen, hade flera av dom jag talade med varit där i många år. Hotellet har vad jag förstod väldigt många återkommande gäster. En man jag talade med i hissen på väg till frukosten en dag var inne på sitt sjätte årliga besök och ett holländskt par jag mötte i lobbyn hade redan varit där i 4 veckor och skulle stanna ytterligare två. Alla jag talade med prisade Voyage och tycktes älska konceptet.

Det är helt klart något speciellt med att bo på ett all inclusive-hotell. Å ena sidan är det helt fantastiskt skönt att slippa tänka på vart man skall äta eller hur mycket av reskassan som ryker om man en kväll känner för att dra till med en fördrink innan maten och kanske en flott desert och ett glas avec som avrundning på kvällen. Man bara beställer och beställer och beställer. Jätteskönt att slippa tjafsa med krognotor och dricks. Allt ingår ju!

Å andra sidan blir det lätt att man frossar i sig mer mat och dryck än på ett vanligt hotell där man ju antingen betalar direkt eller sätter upp all förtäring på en rumsnota. Jag förstår att många vill så klart få “valuta” för det högre priset man betalat för sin vistelse.

Men ibland kändes det ändå som om jag var som ett barn i en godisbutik där jag fick smaka av precis allt jag ville. Och för en del kan det nog lätt bli för mycket av det goda och helt klart en karaktärsprövning. Som tur var kom redan efter ett par dagar insikten om det pågående frosseriet. Här gällde det att röra sig lite extra om man inte skulle flyga hem med ett par extra kilo runt midjan (eller var dom lägger sig nuförtiden). Så det blev flera långa promenader ner till Bodrums gamla stadsdel och tillbaka upp till Voyage.

Bodrum
© Image Hotell Addict
Bodrum

© Image Hotell Addict

Jag tycker att Bodrum som destination är väldigt mysig. Mysig på ett sätt som är ganska typisk för små kuststäder runt Medelhavet. Pittoreskt men ändå genuin. Under en rad med vackra palmer vid hamnen ligger ett pärlband med mindre restauranger, klädbutiker, optiker, apotek, skoaffärer och ett knippe barer.

Bodrum

© Image Hotell Addict

Det är rent och fräscht överallt och gott om flanerande lokalbor och folks som spelar backgammon och samtalar på parkbänkar i den långsmala parken som skiljer huvudgatan från kajen. Det känns som om vardagen här är ganska soft och behaglig. Vid det gamla korsfarar-fortet, Bodrum Castle (som vid mitt besök var under renovering) finns Bodrum Old Town med smala gränder och ännu mer butiker, barer och restauranger. Så här under försäsongen var det lagom med folk och absolut ingen trängsel.

Mycket av livet i Bodrum snurrar kring dom mäktiga segelbåtarna som ligger förtöjda i marinan. Dom flesta hyrs ut för längre och kortare charterturer. Allra längst ut i hamnen finns färjorna som trafikerar några av dom närliggande grekiska öarna, som t ex Kos.

En dagsutflykt till just Kos kan jag varmt rekommendera. Turen tar bara en timme och det är sedan lätt som en plätt och ganska billigt att hyra en elcykel och under några timmar cykla längs Kos vackra kust. Men glöm nu inte att ta med passet. Utan pass släpps du varken ut från Turkiet eller in i Grekland.

Voyage Bodrum är ett av många schyssta hotell i området. Ett perfekt hotell med allt man behöver för att koppla av under en vecka. All inclusive-konceptet gör så klart livet oerhört enkelt och förmodligen sparar man en del på att bo så. Fast så här i efterhand önskade jag att jag provat på åtminstone någon av alla andra krogar nere vid hamnen. Omväxling förnöjer ju..

Boka Voyage Resort

Bodrum
© Image Hotell Addict
Bodrum
© Image Hotell Addict
Bodrum
© Image Hotell Addict
Bodrum
© Image Hotell Addict
Bodrum

© Image Hotell Addict

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.