Kinondo Kwetu
© Image courtesy of Kinondo Kwetu

Kinondo Kwetu –är det svårt att uttala? Nej, inte när du haft lyckan att få vara där. Absoluta smultronstället på Kenyas sydkust men inte alls särskilt känt. Ligger 35 km från Mombasa på Galu Beach, en undanstoppad idyll med alla de rätta kustattributen. En härlig vit strand att vandra eller jogga längs vid 7-tiden på morgonen då solen i öster stiger upp så dramatiskt vid Indiska Oceanens horisont.

De olika byggnaderna under sina traditionella palmbladstak är fantasifullt utformade men med stark känsla för den östafrikanska kustens kännemärken.
Vackert målade dörrar med distinkta mönster i ockrarött  som stängs med mässingsreglar. Nej, här finns inga vanliga dörrlås men aldrig att man känner att man behöver låsa in sig.Alla rum eller stugor (kallas också bandas) har små el. stora verandor. Här gäller bara fötter och sandstigar mellan husen, poolen och stranden. Tänk så nyttigt!

Anländer man vid lunchtid (efter att ha hämtats i Landrover vid flygplatsen i Ukunda en halvtimma bort) så placeras man vid ett fyrkantigt bord och får sig serverat en enorm portion färsk tunasallad. Skugga kommer av taket som är gjort av färgglada khangatyger, den kenyanska kustens speciella signatur som också går igen i alla strandkuddar. Stranden nästan nedanför tårna.
Men bäst av allt är de nygrillade räkorna på träspett med ett glas svalt sydafrikanskt vin.
To die for!

Allt så väl uttänkt här. Varje måltid serveras på olika ställen utomhus, under skuggande träd eller på någon av terrasserna i Mamataa byggnaden. Och strax intill baren  har man ett bibliotek att ta till om inte det mer eller mindre aktiva strandlivet räcker till. En speciellt  generös detalj i inredningen är att varje rum har flera intressanta  Kenya böcker att bläddra i,  frestas av.

Pedikyr utförs i handsvarvade solstolar i skugga på ett upphöjt däck med poolen framför och de glittrande havet längre ut. Sauna finns också.
Och den som har riktig tur har sällskap vid frukosten av de exotiska colobus aporna med sina långa svartvita pälsar som svingar sig i träden men aldrig blir påträngande. Total bliss!
Text: Görel Day-Wilson

www.kinondo-kwetu.com

Kinondo KwetuKinondo KwetuKinondo KwetuKinondo KwetuKinondo KwetuKinondo Kwetu© Images courtesy of Kinondo Kwetu

Gå med i vårt nyhetsbrev

Massor med härliga hotelltips.

Tack! Nu finns du med på våra utskick.